måndag 18 november 2013

Mandelskorpor med pepparkakssmak

Eftersom jag älskar skorpor och anser att det är den bästa småkakan, frukostmaten och ja, kanske till och med middagsmaten bestämde jag mig att förena den med det näst bästa när det gäller småkakor: pepparkakor.
Jag älskar inte bara pepparkakor utan är också julfascist vilket kommer att märkas senare...

Jag vill också passa på att välkomna Fia som är min bästa kompis till Som senap! Välkommen och hurra vad kul!

Mandelskorpor med pepparkakssmak



Ca 40 st

100 gram smör
100 gram muscovadosocker
2 ägg
2 krm salt
1½ tsk mald ingefära
1½ tsk mald nejlika
2 tsk mald kanel
150 g mandelmjöl
350 g vetemjöl
2 tsk bakpulver

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
Blanda i saltet, kryddorna och mandelmjölet.
Arbeta in vetemjöl blandat med bakpulver.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den jämn och slät (det går fort)
Forma degen till två längder á 30 cm, de har en diameter på ungefär 3-4 cm.
Lägg längderna på en bakpapperstäckt plåt och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter, ta ut om/när de börjar krackelera, annars blir de väldigt torra och svåra att skära.
Låt svalna på plåten under en bakduk.
Skär i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg skivorna på en bakplåtstäckt plåt, exempelvis den du använde att grädda längderna på. Skjutsa in kalaset i ugnen på 200 grader och låt torka och få en fin färg, ungefär 5 minuter, ta ut och vänd kakorna för att återigen skjutsa in det i ugnen och gör samma sak med andra sidan.
Förvara på torr plats i fin burk och ät snabbt.


Kan ju rekommendera att göra typ Fias Ädelsoströra att ha på skorporna och att äta dem tillsammans med glögg. NU ÄR DET SNART JUL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar